Vegt_Vierspan.jpg

Jan van der Vegt: Vierspan

Jan van der Vegt (1935) publiceerde vier biografieën: van Hans Andreus, A. Roland Holst, Hendrik de Vries en Jan G. Elburg. Hij werkte daar ruim dertig jaar aan. Over wat hij meemaakte met en rondom dit vierspan van dichters, hun vrienden, geliefden en verwanten, schreef hij dit boek.

Jan van der Vegt vertelt over zijn motieven, zijn  kennismaking met werk en persoon van zijn vier biografelingen (een nieuw woord dat in dit boek wordt geïntroduceerd). Zij zijn een rol gaan spelen in het leven van de biograaf, die op zijn beurt dode dichters weer tot leven heeft gewekt. 

Omgang met bronnen en getuigen vereist tact en geduld, daar worden in dit  autobiografische boek frappante voorbeelden van gegeven. Onderwerpen als het biografengeluk, hulpvaardigheid en bedrog, taboes, verrassende vondsten of versperringen op het pad van de biograaf worden op een bijna avontuurlijke manier behandeld.

Kritische en soms relativerende notities over het genre van de Nederlandse schrijversbiografie blijven niet uit. Is er sprake van een biografische traditie? Hoe onbevangen of humeurig worden biografieën door critici ontvangen? In hoeverre kan de biograaf zijn onderwerp verklaren? En hoe ver gaat hij in het zich identificeren met zijn hoofdfiguur.

Het boek gunt de liefhebber van levensverhalen een kijkje in de keuken van de biograaf. Het zal de lezer verbazen.

ISBN: 9 789492 395191

Aantal pagina's: 316

Prijs: € 24.5   

recensie

Het Parool geeft Vierspan vier sterren

Het Parool geeft 'Vierspan' van Jan van der Vegt vier sterren. 'Vierpan wordt interessant als de auteur de algemeenheden achter zich laat en aan de hand van zijn vier biografieen uitlegt hoe het er achter de schermen aan toe ging'.

Zie ook:

pdf icon  20170925082852.pdf  

nieuws

MDNL signaleert Vierspan

Maatschappij der Nederlandse Letterkunde signaleert 'Vierspan' van Jan van der Vegt.

http://www.mijnedlet.nl/mdnl/?p=3010

recensie

Hans Renders over 'Vierspan'

In 'Met het oog op morgen' van zondag 17 september besprak Hans Renders het boek 'Vierspan' van Jan van der Vegt. Hij had ervan genoten en herkende er als biograaf veel in.

http://www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog-op-morgen/onderwerpen/425318-een-leven-in-letters

recensie

Tzum over Vierspan: een spannende thriller

Remco Ekkers schrijft op de literaire weblog Tzum over het neiuwste boek van Jan van der Vegt: "Zijn boek Vierspan is met vaart en enthousiasme geschreven. Ik zou bijna schrijven: het boek leest als een goede speurdersroman, dat wil zeggen als een boeiende blik op het bureau van de detective."

recensie-jan-vegt-vierspan