Ivanovitsj_voor.jpg

Hans Olink: Mijn vriend Vladimir Ivanovitsj

Ruim dertig jaar is Hans Olink bevriend met Vladimir Ivanovitsj, zijn begeleider, tolk en  producer. Samen maakten zij vele reizen door het Rusland van Gorbatsjov, van Jelsin, van Poetin, om voor de Nederlandse media de veranderingen in dat immense land vast te leggen.

Toen zij elkaar leerden kennen, was Ivanovitsj een echte Sovjetburger. Hij verdedigde het systeem, had kritiek op het Westen, was kortom een typisch kind van de Koude Oorlog. Net als Olink overigens.

Maar naarmate de tijd vorderde en Vladimir Ivanovitsj zijn land beter leerde kennen, ging hij zich steeds vrijer gedragen. Hij ging met de nodige ironie over zijn land praten en begon steeds meer te lijken op een Nederlander, wiens taal hij uitmuntend spreekt. En als hij bij Olink in Amsterdam op bezoek was, leek het alsof hij hier geboren was.

‘Tot dat moment in het voorjaar van 2014 toen hij weer eens in Amsterdam was en we ons aan een Russische dis te buiten gingen,’ herinnert Olink zich. ‘We kregen ruzie. Dat gebeurde wel eens vaker, maar nu was het anders. Hij maakte mij uit voor agent van de CIA, ik noemde hem ‘verpoetiniseerd’. De rapen waren gaar. Vooral nadat tot overmaat van ramp de MH-17 neerstortte boven Oekraïne en iedereen op het westelijk halfrond naar Poetin wees als de schuldige. Onze vriendschap kreeg het zwaar te verduren.’

ISBN: 9789492395160

Prijs: € 21,5   

recensie

Mijn vriend Vladimir Ivanovitsj: een boek naar mijn hart

Willeke van der Vlist: Dit was trouwens echt een boek naar mijn hart, boeiend en ook gewoon goed, geschreven, origineel van invalshoek, informatief, het zet je aan het denken en het raakte me nog ook.

Lees haar hele recensie op leestafel.info:http://www.leestafel.info/hans-olink

nieuws

Hans Olink in VPRO-radioprogramma over zijn vriend Vladimir Ivanovitsj

Hans Olink maakte vele reizen naar de voormalige Sovjet-Unie en Rusland, vrijwel steeds bijgestaan door zijn tolk Vladimir Ivanovitsj. Al meer dan tien jaar zijn ze nu bevriend. Afgelopen maand reisde Hans Olink wederom naar Moskou. Nieuwsgierig als hij was naar de manier waarop zijn Russische vriend zich handhaaft in de 'nieuwe tijd', in het 'Wilde Oosten'. Een week lang trokken ze samen op en bezochten zijn vrienden en vriendinnen. Een portret van een Russische vriendenclub waarvan sommigen zijn toegetreden tot het ' Walhalla' van de nieuwe rijken en zelfs miljonair zijn geworden. Hij vertelt erover in het VPRO-radioprogramma Ongehoord.

https://www.vpro.nl/speel~POMS_NTR_746522~mijn-vriend-vladimir-ivanovitsj~.html?