home_b1.jpg

Commentaar van een lezer op 'Op de bonnefooi' van P. Spigt

Geachte heer De Zwart,

In Paradiso kocht ik afgelopen december van u op de Beurs van Kleine Uitgevers het boek Op de bonnefooi. U vroeg mij of ik u mijn leeservaring over dit boek wilde mailen. Het heeft even geduurd voordat het boek bovenop de leesstapel kwam, maar dat is een kwestie van tijd.
Laat ik met de deur in huis vallen: ik heb genoten van zijn recensies en ik kan mij voorstellen dat belezen DNB-ers uitzagen naar zijn artikel in hun tijdschrift.
De kwaliteit is gelegen in de combinatie van de persoonlijke keuze en de persoonlijke noot, het perfect samenvatten van het verhaal (daar moet hij tijdens het schrijven van hebben genoten) en de welgekozen citaten. En de kwaliteit is in de loop der jaren bepaald niet achteruit gegaan: tot 1990 zeer leesbaar. Ik heb onder meer genoten van de stukjes over Hanlo, Gorter, Beronicius (nooit van gehoord) en natuurlijk ook Multatuli. De veelzijdigheid van Spigt is hiermee weer aangetoond. Normaal gesproken word je van recensies lezen niet vrolijk, Spigt is een uitzondering!

Met dank voor de warme aanbeveling,

Cyril van den Hoogen