home_b1.jpg

Arjan Peters op Facebook over Het Noorse misverstand van Willem Frederik Hermans

Fictie kan zo dwingend zijn, dat ze je tot reizen in de realiteit aanzet. Als opmaat naar de 100ste geboortedag van Willem Frederik Hermans (op 1 september) verschijnt 'Het Noorse misverstand van Willem Frederik Hermans' van Siep Kooi (uitgeverij Prominent); een essay, tegenverhaal, speurtocht en hommage ineen.
Veel hypotheses, raadsels rond foto's en aantekenboekjes, parallellen en verdubbelingen, en een tocht naar Noorwegen zoals andere fans van Hermans' roman 'Nooit meer slapen' (1966) eerder maakten.
Dat het 15-jarige meisje Inger Marie, met wie de hoofdpersoon een kort gesprek voert in een bus, echt zo heet, en dat zij pas in 1992 ontdekte dat ze in Hermans' roman figureert, was bekend. Het blijft ook intrigerend dat de 71-jarige schrijver in een Noorse krant een oproep deed ('Inger Marie, waar ben je?'), haar de vertaling toezond ('For Inger Marie, the real one, with love from the author') en haar belde en twee brieven schreef. Het meisje met wie hij in 1961 een busritje had gemaakt.
Siep Kooi overtreft Hermans niet en evenaart hem evenmin, maar dat hoort ook niet bij een tomeloze bewonderaar. Enthousiast leidt hij ons terug naar de maestro.