home_b1.jpg

Witte nachten, expositie in het Louis Couperus Museum

Witte Nachten. Carel de Neree tot Babberich, Henri van Booven en Louis Couperus. De wintertentoonstelling van 2014 ( 9 nov. 2014 - 10 mei 2015) is gewijd aan de vriendschap tussen de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich en de schrijver Henri van Booven, en hun werderzijdse band met Louis Couperus. 'Witte nachten' was de titel van de debuutbundel van Van Booven (uit 1901).

Op de tentoonstelling zijn de tekeningen voor Extaze voor het eerst sinds honderd jaar tezamen te zien. Zij worden aangevuld met andere, zelden geëxposeerde, werken van De Nerée uit particuliere collecties, alsmede boeken, foto's en brieven die licht werpen op deze bijzondere vriendschap. Documenten uit het privéarchief van Henri van Booven worden voor het eerst aan het publiek getoond.
De expositie wordt voorbereid en ingericht door fin de siècle-kenner Sander Bink, die een dissertatie voorbereidt over Carel de Nerée tot Babberich. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt van zijn hand een begeleidend boekje.

In de PROMINENT-reks verscheen van de hand van Sander Bink de briefwisseling tussen Henri van Booven en Hendrik de Vries. Zij schrijven heel veel over Couperus en De Nere tot Babberich.

Zie:http://www.louiscouperusmuseum.nl/content/witte-nachten-nieuwe-tentoonstelling