home_b1.jpg

Joop Leibbrand oordeelt over Florilegum van Corrado Hoorweg

Op meandermagazine.net recenseert Joop Leibbrand heel uitgebreid en gedegen Florilegium, een humanistische stroming in de Nederlandse dichtkunst sinds 1880 van Corrado Hoorweg.

"Degene die me nog het best beviel is Vreijling, maar hij is ook de meest moderne van het stel. Bij 'Hoppe' veerde ik warempel even op: 'Je binnentreden veegt – een voorjaarsvlaag -/ de droesem van jenever en borrel-/ praat uit het sleets café. Je strekt je hand'. Het eindigt met: 'Betalen, gaan, dan buig jij in een steeg/ en laat een wereld achter koud en leeg,' schrijft hij onder meer.

Leibbrand eindigt zijn stuk - met gemengde gevoelens: 'Al met al is de bloemlezing Florilegium een merkwaardig, hybride boek. Het is te merken dat Hoorweg er zijn ziel en zaligheid in geïnvesteerd heeft, maar echt boeiende lectuur wil het toch niet worden. Daarvoor is het zich in taal en stijl openbarende generatieverschil inmiddels te groot.' Hij doelt daarmee op de leeftijd van de auteur die in 1925 is geboren en vriendschapsbanden heeft gehad met een groot aantal dichters die hij in zijn boek behandelt.

De uitgebreide recensie is hier te lezen: http://meandermagazine.net/wp/2014/11/door-hogere-machten-gedragen/