home_b1.jpg

Karel Wasch over P. Spigt, Notities van een lezer

Karel Wasch  www.karelwasch.nl is dichter, biograaf en romanschrijver. Voor Amsterdam Centraal, een onafhankelijke opinie- en discussiesite over Amsterdam www.amsterdamcentraal.nl schrijft hij literaire en andere culturele bijdragen. Op 5 mei 2013 verscheen een recensie van P. Spigt, Notities van een lezer. Op de bonnefooi, uitgegeven in de Prominent-reeks van uigeverij TIEM.

Hier volgt de recensie:

‘Eigenlijk heette hij Petrus Spigt (1919-1990). Hij werd in de Daniël Stalpertstraat geboren midden in de Pijp, als jongste van vier kinderen. De vader van Piet werkte zich op van stratenmaker tot Hoofdopzichter van Publieke Werken in Amsterdam. Hij was actief in de vakbond en werd 'Rode Daan' genoemd. Piet haalt de HBS, met een eindcijfer 10 voor Nederlands.

Spigt trouwt na zijn studie met Ans Blijenburgh en ze blijven tot zijn dood samen. Nadat Piet een baan bij Het Handelsblad had afgeslagen, hem aangeboden door de roemruchte Anton Constandse, gaat hij werken bij De Nederlandsche Bank. Hij schrijft intussen veel en leest ook grote hoeveelheden boeken. Aanvankelijk woont het gezin van Spigt, met drie dochters (Rina is bekend van de radio) in de Frans van Mierisstraat 130, maar daarna werd een woning betrokken in de Montferlandstraat 10-II. Alle wanden van de huiskamer van dit vierkamer-appartement waren bekleed met grote boekenkasten.

Piet schreef met grote regelmaat voor het blad van de humanisten, Rekenschap, waarvan hij ook redacteur was, en hij schreef voor De Florijn (Blad van de Nederlandsche Bank) en incidenteel voor Tirade en Maatstaf of De Gids. Zijn boeken gaan onder meer over Multatuli, de filosoof Leo Polak en hij schreef een standaardwerk over de autobiografie: Het ontstaan van de autobiografie in Nederland.
Zijn leven lang was hij met Humanisme bezig en ook het Vrijdenken ontsnapte niet aan zijn aandacht. Onlangs verscheen bij uitgeverij Tiem uit Baarn in de Prominent-reeks het werk: P. Spigt (1919-1990) Notities van een lezer. Op de bonnefooi.

Spigt was een vooraanstaand vrijdenker, humanist en Multatulikenner. Het boek is een selectie uit de honderden boekrecensies en schrijversportretten die hij heeft geschreven. Het is een bloemlezing uit zijn artikelen in vooral het DNB-blad. Maar wat is het interessant om deze juweeltjes nog eens te lezen. Goed dat ze nu voor een breed publiek zijn ontsloten.

Of hij het nu over Achterberg of Keats heeft of over Het gereedschap van de schrijver, Spigt is een meester op de vierkante meter. Zijn observaties zijn origineel met een zachte ondertoon. Eigenlijk zijn ze een voorbeeld voor recensente en alle schrijvers, die iets over literatuur willen zeggen.’